اتلاف منابع ملی درآزادراه ناتمام قزوین-رشت، متولی: بودجه نداریم!

به گزارش مجله سفرنامه دبی، به گزارش خبرنگاران، عملیات عمرانی آزادراه قزوین- رشت در سال 80 همزمان با سفر استانی رهبر معظم انقلاب به گیلان و به دستور ایشان شروع شد و نهایتا در 24 اسفند سال 88 و پس از قریب به یک دهه کار عمرانی، با حضور رئیس دولت دهم افتتاح شد. این آزادراه به طول 130 کیومتر در یکی از مهمترین کریدورهای حمل و نقلی ایران (شمال ـ جنوب) واقع گردیده و جزء یکی از پرترددترین آزادراه های کشور به خصوص در ایام پیک سفرها و تعطیلات آخر هفته محسوب می گردد.

اتلاف منابع ملی درآزادراه ناتمام قزوین-رشت، متولی: بودجه نداریم!

میزان سرمایه گذاری، سود و سنوات تقسیط

بنا بر اعلام حسین رئیسیان، مدیرعامل شرکت آزادراه قزوین ـ رشت، این آزادراه با سرمایه گذاری یکی از بانک های تجاری و شبه دولتی احداث گردیده است. 51 درصد هزینه احداث را این بانک و 49 درصد آن را دولت (وزارت راه و شهرسازی) تامین نموده است. و بر اساس قانون، نرخ عوارض دریافتی نیز بابت مستهلک شدن اصل و سود سرمایه این بانک هزینه می گردد. بنابراین این آزادراه یکی از آزادراه های خصوصی کشور محسوب می گردد.

وی یادآور شد: بانک مذکور برای ساخت این آزادراه 200 میلیارد تومان تا سال 89 هزینه کرد که سود در نظر گرفته گردیده برای آن 18 درصد و زمان در نظر گرفته گردیده برای استهلاک اصل و سود سرمایه از محل عوارض خودروهای عبوری، 24 سال است که نهایتا هزار میلیارد تومان برای بانک سرمایه گذار در این پروژه (در انتها سال بیست و چهارم) درآمد خواهد داشت.

این 8 کیلومتر آزاردهنده!

با این حال یکی از بزرگ ترین ایرادات این آزادراه در هنگام ساخت و بهره برداری، غفلت از تکمیل قطعه رودبار و منجیل است و در حال حاضر، ازاد راه قزوین- رشت در اتصال به شهر منجیل و رودبار، قطع گردیده و ماشین های عبور از ازادراه به ناچار از میانه این دو شهر عبور نموده و پس از شهر رودبار، دوباره وارد آزادراه می شوند. نقطه نقصان این آزادراه در واقع یک قطعه به طول 11 کیلومتر است که در سال های گذشته 3 کیلومتر دیگر از آن هم به آزادراه ملحق گردیده و تنها 8 کیلومتر آن به عنوان حلقه تکمیل این آزادراه باقی مانده است که مشکل بزرگ و مهم ترافیکی این آزادراه محسوب می گردد.

این 8 کیلومتر که از داخل شهر منجیل و رودبار می گذرد، مرکز فروش زیتون و محصولات جانبی آن است . بخشی از ترافیک هم احتمالا به دلیل وجود فروشگاه های متعدد محصولات زیتون در آن منطقه ایجاد می گردد. عاملی که می توان برای آن تدبیر مناسب داشته و با انتقال به بخش های دیگر آزادراه در طول مسیر، این حجم انبوه فروشگاهی را در منطقه رودبار تعدیل کرد.

عدم راه اندازی 8 کیلومتر مسیر تکمیلی آزادراه 130 کیلومتری قزوین- رشت همواره در ایام تعطیلات ، گره های ترافیکی شدیدی در این آزاد راه و در محدوده این دو شهر ایجاد می نماید. این گره ترافیکی در تعطیلات هفته گذشته به ترافیک بسیار شدید 6 ساعته ای به طول 20 کیلومتر تبدیل شد که سبب هدررفت چندساعته وقت و سرمایه مردم و مسافران و نیز از بین رفتن حجم بالایی از سوخت شد.

البته نباید فراموش کرد که این آزادراه، در مسیر رشت به قزوین نیز در محدود امامزاده هاشم همواره با ترافیک و در ایام تعطیلات، با گره ترافیکی شدید روبرو است و متاسفانه مسافران عبوری از این ازاد راه انگونه که باید، نمی توانند از مزیت های یک ازادراه استاندارد بهره مند شوند.

چه میزان سوخت در گره ترافیکی رودبار هدر می رود؟

اتلاف منابع ملی را شاید در قالب اعداد و ارقام بهتر بتوان درک کرد. به عنوان مثال اگر در هر ترافیک 20 کیلومتری، 16 هزار دستگاه خودرو حضور داشته باشند و اگر هر خودرو تنها 10 لیتر اضافه بر حجم زمان ترددِ بدون ترافیک، بنزین بسوزاند، این گره ترافیکی سالانه فقط میلیاردها تومان با اتلاف سوخت به منابع ملی لطمه می زند.

این غیر از هزینه های مادی و معنوی دیگری است که در طول ترافیک 6 ساعته تعطیلات عید قربان به خانواده ها و مسافران تحمیل شد؛ بدلیل گرمای هوا، بسیاری از خودروها به ناچار از کولر استفاده نموده بودند و به همین دلیل با مشکل باتری یا مشکل موتور روبرو گردیده بودند و بازار دستفروشان با قیمت های نجومی آب معدنی و انواع خوراکی ها هم طبیعتا داغ بود.

زمان از دست نرود ...

به گفته یکی از مقامات شرکت زیرساختهای حمل و نقل، اگر سرمایه گذار پیدا گردد می توان این مسیر را با 400 میلیارد تومان تکمیل کرد.

با این حال تعیین نیست اگر قرار باشد برای این 8 کیلومتر عوارض اخذ گردد، مبلغ آن با چه فرمولی محاسبه خواهد شد؟ این در حالی است که در سال های گذشته معاون اسبق ساخت و توسعه آزادراه های شرکت ساخت از امکان احداث آن با رقم 180 میلیارد تومان خبر داده بود. طبیعتا هر چه زمان آغاز عملیات اجرایی این پروژه تعویق بیفتد، به هزینه برآورد گردیده افزوده خواهد شد.

شرکت ساخت: سازمان برنامه 400 میلیارد تومان بدهد، آزادراه 2 ساله تکمیل می گردد

سیدحسین میرشفیع معاون ساخت و توسعه آزادراه های شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور در گفت وگو با خبرنگاران درباره زمان تکمیل آزادراه قزوین- رشت، محدوده منجیل به رودبار، به خبرنگاران گفت: به تعویق افتادن تکمیل قطعه باقی مانده از آزادراه قزوین ـ رشت به دلیل نبود سرمایه گذار بوده است. کوشش کردیم بانک سرمایه گذار اولیه آزادراه، خودش برای تکمیل قطعه باقی مانده هم سرمایه گذاری کند که متأسفانه با این بانک به توافق نرسیدیم. امیدواریم با کمک آقای نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، این کار را به زودی آغاز کنیم.

فقط مسیر رفت بزرگراه می گردد!

وی در خصوص ایجاد ترافیک از سوی مراکز فروش محصولات زیتون در منطقه و راه چاره شرکت ساخت برای ممانعت از حذف کسب و کار بازار ایجاد گردیده برای کشاورزان استان گفت: قرار است در زمان تکمیل آزادراه، مسیر رفت (از قزوین به سمت رشت) به صورت آزادراهی احداث تا این ترافیک حذف گردد ولی برای ساخت مسیر برگشت (از رشت به سمت قزوین) همین مسیر موجود را بهسازی می کنیم تا مسافران در زمان برگشت بتوانند از فروشگاه های منطقه خرید نمایند و خودروها هم با سرعت مناسبتری عبور نمایند.

هزینه سنگین تونل سازی و قول هایی که نوبخت داده است

معاون مدیرعامل شرکت ساخت در خصوص میزان پیشرفت فیزیکی قطعه 11 کیلومتری منجیل ـ رودبار در آزادراه قزوین ـ رشت یادآور شد: 2 سال قبل 3 کیلومتر آن افتتاح شد و تنها 8 کیلومتر باقی مانده است. در این 8 کیلومتر هم اقداماتی داشته ایم اما پروژه پیشرفت قابل توجهی نداشته است ضمن اینکه بخش عمده این قطعه باید به صورت تونل احداث گردد که اجرای آن 400 میلیارد تومان برآورد می گردد.

به گفته عضو هیئت مدیره شرکت ساخت، از زمان رسیدن منابع مالی دو سال طول می کشد تا پروژه به اتمام برسد. این منابع را هم یا دولت باید بدهد یا سرمایه گذار که آقای نوبخت قول هایی برای تهیه این منابع به ما داده است.

نماینده رودبار: بازار زیتون حاشیه آزادراه برای 3 هزار نفر اشتغال ایجاد نموده است

منوچهر جمالی، نماینده مردم رودبار در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگاران در خصوص تکمیل قطعه رودبار در آزادراه قزوین ـ رشت اظهار کرد: بازار واقع در این قطعه از آزادراه، مرکز فروش بیش از 90 درصد زیتون و محصولات جانبی زیتون تولیدی ایران است به گونه ای که زیتون کاران سایر مناطق و استانها نیز محصولات خود را برای عرضه به این منطقه می آورند که از این نظر در جهان چنین بازاری کم نظیر است.

وی با بیان اینکه بازار جانبی زیتون در حاشیه آزادراه قزوین ـ رشت برای 3 هزار نفر اشتغالزایی نموده است گفت: مکاتبات و مذاکرات متعددی با مسئولان متعدد داشته ایم که نهایتا به این جمع بندی رسیدیم که مسیر برگشت آزادراه (رشت به قزوین) از وسط همین بازار عبور کند چون مردمی که از سفر برمی گردند بیشتر خرید می نمایند.

معتقدم باند رفت به جای تونل باید در حاشیه رودخانه ساخته گردد تا بازار جدید زیتون ایجاد گردد!

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس توضیح داد: قرار شد برای باند رفت از سمت قزوین به رشت دو مسیر مطالعه گردد یکی حاشیه رودخانه منجیل و دیگری احداث تونل که راه چاره دوم به تصویب رسید هرچند من معتقد بودم بهتر است مسیر حاشیه رودخانه منجیل برای محل احداث باند رفت در نظر گرفته گردد تا در جنب آن باز هم فروشگاه های جدید ساخته گردد و زیتون کاران بیشتری بتوانند به عرضه محصول خود بپردازند.

وی تأکید کرد: نوبخت قول داده است تا اعتبارات مورد نظر در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار گیرد تا این گره چند کیلومتری باز گردد. اما در جریان مبلغ دقیق در نظر گرفته گردیده از سوی رئیس سازمان برنامه و بودجه نیستم.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 7 آبان 1397 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: dubairo.ir شناسه مطلب: 93

به "اتلاف منابع ملی درآزادراه ناتمام قزوین-رشت، متولی: بودجه نداریم!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اتلاف منابع ملی درآزادراه ناتمام قزوین-رشت، متولی: بودجه نداریم!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید