چگونه تخم مرغ رنگی برای عید درست کنیم؟
به گزارش مجله سفرنامه دبی، تخم مرغ رنگی از زیباترین نمادهای سفره هفت سین است که با تزیینات متنوع، جلوه ای تماشایی به این سفره نوروزی می بخشد.
با نزدیکی به واپسین روزهای سال و شروع بهار نو، تب و تاب برپایی سفره هفت سین در خانه های ایرانیان و دیگر کشورهای برگزار نماینده جشن نوروز بالا می گیرد. از محبوب ترین نمادهای سفره هفت سین، تخم مرغ رنگی است که تزیین آن در بسیاری از خانواده ها به شکل تفریح و با همراهی یکدیگر انجام می گردد.
امروزه تنوع بالایی از انواع تخم مرغ های رنگی و تزیینی هفت سین در بازار به چشم می خورد. با نزدیکی به بهار، در بازارچه های سنتی نوروزی، کوچه ها و خیابان ها می توانید نمونه های مختلفی از این تخم مرغ ها را پیدا کنید؛ اما اگر علاقه مند به رنگ آمیزی و تزیین این نماد نوروزی زیبا در خانه هستید با ما همراه شوید. در ادامه ما ضمن آنالیز تاریخچه و نشانه تخم مرغ های رنگی در هفت سین، چند راه ساده برای درست کردن تخم مرغ رنگی را نیز به شما آموزش می دهیم.
چگونه تخم مرغ رنگی برای عید درست کنیم؟
- تاریخچه تخم مرغ رنگی
- تخم مرغ هفت سین نماد چیست؟
- چطور تخم مرغ رنگی درست کنیم؟
- نکات مهم در درست کردن تخم مرغ رنگی
تاریخچه تخم مرغ رنگی
نوروز از مهم ترین جشن های ایران باستان است که از آن موقع تا به امروز با آدابی ویژه برگزار شده است. سفره هفت سین نیز از مهم ترین آیین های نوروزی ایرانیان و بسیاری از فارسی زبانان دنیا به شمار می رود که هر سال آن را در نزدیکی بهار و زمان شروع سال نو در خانه ها پهن می نمایند. هر یک از اجزای سفره هفت سین نمادهایی ارزشمند در ایران زمین هستند و از روزگار قدیم تا به امروز، تغییراتی در آن ها ایجاد شده است.
تخم مرغ رنگی از زیباترین نشانه ها در سفره هفت سین عید نوروز به شمار می رود که جلوه ای خاص به آن می بخشد. در دوران باستان، ایرانیان انواع خوراکی ها را در سفره عیدانه خود می گذاشتند. در گذشته غذا در سفره نوروزی نمادی از برکت بود و تا به امروز نیز انواع خوراکی ها به نشانه شیرین کامی و برکت در سفره هفت سین قرار می گیرند.
پیش از هفت سین، ایرانیان هفت چین و هفت شین در سفره های نوروزی پهن می کردند. در کنار این نمادها نیز همیشه گزینه هایی دیگر قرار داشتند که هر یک نمادی از اعتقادات و فرهنگ ایرانیان بودند. زمان قرارگیری تخم مرغ های رنگی کنار هفت سین نوروزی به طور دقیق تعیین نیست؛ اما با توجه به ارزش این ماده غذایی در گذشته، می توان قدمت تخم مرغ در این سفره را به قبل از انتخاب هفت سین نیز نسبت داد.
از مهم ترین منابع موجود درباره آیین نوروزی ایرانیان در گذشته، می توان سفرنامه های دنیاگردان و بزرگان کشور در دوره صفوی و قاجار را نام برد. ژان شاردن (Jean Chardin)، دنیاگرد معروف فرانسوی، که در دوره پادشاهی صفویان در ایران می زیست، در سفرنامه خود به برگزاری جشن نوروزی ایرانیان و آداب ویژه آن اشاره نموده است. او در این اثر از هدایای نوروزی نام می برد که تخم مرغ هایی منقش و طلایی رنگ هستند. پادشاهان صفوی در آستانه فصل بهار، برای خاندان و همسران خود تخم مرغ هایی مزین به طلا و نقش و نگار می فرستادند که آ ن ها این هدایا را در سفره هفت سین قرار دهند.
معیر الممالک از بزرگان دوره قاجار و نزدیکان این حکومت نیز آثار مکتوبی از خود به جا گذاشته است. در این آثار وصف کاملی از آداب نوروزی ایرانیان در دوره قاجار به چشم می خورد که یکی از آن ها، مراسم تزیین تخم مرغ سه روز پیش از عید نوروز است.
در مراسم رنگ آمیزی تخم مرغ ها در زمان قاجار، بانوان در کوچه ها و محله ها دور یکدیگر جمع می شدند و با آدابی خاص، تخم مرغ ها را تزیین می کردند. پس از اتمام تزیین و رنگ آمیزی ها نیز، رقابتی جالب بین آن ها برگزار می شد. هر شخصی که تخم مرغ او پس از پخت، تخلیه و رنگ آمیزی استحکام بیشتری داشت، برنده این مسابقه بود. پس از انتها این مسابقه، بانوان تخم مرغ ها را در سفره هفت سین می چیدند و در زمان دید و بازدیدهای نوروزی به خویشاوندان خود هدیه می دادند.
آیین رنگ آمیزی تخم مرغ برای سفره هفت سین در واپسین روزهای سال، امروزه نیز در بسیاری از شهرهای ایران برقرار است. بعضی اقوام ایرانی همچنان در طول نوروز به مهمانان خود تخم مرغ های رنگی و تزیینی هدیه می دهند.
تخم مرغ هفت سین نماد چیست؟
ایران کشوری حاصلخیز است و کشاورزی و دام پروری از فعالیت های اصلی ساکنان آن از گذشته تا به امروز بوده است. ایرانیان در همه دوره های تاریخی تحویل سال را با آرزوی شروع سالی پربرکت جشن می گیرند و به همین علت نمادهایی از شکوفایی بر سفره هفت سین می گذارند.
تخم مرغ ماده غذایی پرمصرف میان ایرانیان است که نماد باروری، رشد و شکوفایی است. از طرفی در باورها و اعتقادات مردم این سرزمین در آفرینش موجودات دنیا نیز، تخم مرغ نشان شروع حیات و تکوین جانداران است؛ به این ترتیب با قرارگیری این ماده غذایی در سفره هفت سین عید نوروز، سال نو با آرزوی حیات و زایش خوبی ها شروع می گردد. تخم مرغ رنگی از نمادهای عید پاک یا ایستر (Easter؛ از مهم ترین اعیاد دینی مسیحیان) نیز به شمار می رود.
چطور تخم مرغ رنگی درست کنیم؟
در گذشته تنها از تخم مرغ های واقعی برای رنگ آمیزی نمادهای نوروزی استفاده می شد و تزیینات روی آن ها نیز با انواع رنگدانه های طبیعی صورت می گرفت. امروزه تنوع تزیینات تخم مرغ های رنگی بسیار بالا است و برای استحکام بیشتر، تخم مرغ های سفالی را جایگزین انواع طبیعی آن می نمایند.
برای رنگ آمیزی تخم مرغ هفت سین راه های مختلفی پیش روی شما قرار گرفته است که با توجه به علاقه و سلیقه خود می توانید ابزار مورد احتیاج هر روش را تهیه و به تعداد اعضای خانواده، تخم مرغ ها را تزیین و رنگ آمیزی کنید. در ادامه ما چهار روش درست کردن تخم مرغ رنگی هفت سین را به شما آموزش می دهیم.
رنگ آمیزی تخم مرغ هفت سین با رنگ های طبیعی
رنگ آمیزی تخم مرغ هفت سین با رنگ های طبیعی از مرسوم ترین روش ها از گذشته تا به امروز بوده است. برای این کار امکان استفاده از انواع مواد خوراکی رنگ دار مانند لبو، کلم قرمز، زردچوبه، قهوه، پوست پیاز، بلوبری و زغال اخته را خواهید داشت. رنگ های خوراکی مصنوعی نیز گزینه های مناسبی برای تنوع رنگ دهی به تخم مرغ ها هستند که در صورت تمایل می توانید آن ها را از فروشگاه های لوازم قنادی تهیه کنید.
رنگ آمیزی با رنگ طبیعی روشی مناسب برای تخم مرغ های طبیعی است که پوست سفیدی دارند. در این روش نخست باید ماده رنگ دهنده مورد نظر خود را با کمی آب ترکیب کنید. چنانچه مخلوط خود را بجوشانید، به عصاره رنگی غلیظ تری خواهید رسید. رنگ های قوی مانند زردچوبه احتیاج کمتری به جوشیدن دارند و به راحتی در آب رنگ پس می دهند. رنگ های خوراکی مصنوعی را نیز می توانید با آب و چند قطره سرکه سفید مخلوط کنید تا رنگ آن ها غلیظ تر و ماندگارتر گردد.
تخم مرغ های آب پز سرد را در محلول ها قرار دهید و بسته به غلطت رنگ مایع، به آن ها زمان بدهید تا رنگ بگیرند. این زمان بین یک تا چند ساعت متغیر است. پس از این مرحله، تخم مرغ ها را با دستکش از مایع خارج کنید و روی دستمالی خشک یا داخل شانه تخم مرغ بچینید. پس از خشکی تخم مرغ ها، آن ها رنگی ساده و یک دست خواهند داشت. در این مرحله می توانید با استفاده از ابزار مختلف روی تخم مرغ ها را تزیین کنید.
یکی از راه های تزیین تخم مرغ های رنگی استفاده از مسواک یا قلمو و رنگ های طلایی یا براق است. در این روش رنگ مورد نظر را با غلظت محدود روی مسواک یا قلمو بزنید و به آرامی با دست یا چوب کبریت روی برس بکشید. به این ترتیب دانه های رنگی براق روی تخم مرغ ها می ریزند.
یکی از راه های طراحی روی تخم مرغ ها، قرار دادن برگ یا گلبرگ روی تخم مرغ و کشیدن جوراب نازک یا تنظیف روی آن برای ثبات برگ ها پیش از گذاشتن در محلول رنگی است. در این شیوه پس از اتمام کار شما تخم مرغ های رنگی با اشکال گلبرگ و برگ خواهید داشت.
رنگ آمیزی تخم مرغ هفت سین با اسفنج
برای رنگ آمیزی تخم مرغ های هفت سین با اسفنج می توانید از تخم مرغ های طبیعی و سفالی بهره ببرید. این روش بسیار ساده تر از سایر روش ها است و برای انجام آن تنها به رنگ های دلخواه از گواش یا آب رنگ و چند تکه اسفنج احتیاج خواهید داشت.
در این روش رنگ های مورد نظر خود را با ترکیب با آب به غلظت مناسب برسانید و سپس با استفاده از یک تکه اسفنج، طرح های مختلفی روی تخم مرغ ها بیندازید. اگر در هر تخم مرغ دو رنگ هماهنگ به کار ببرید، زیبایی کار شما بیشتر می گردد. در صورت تمایل به جای اسفنج از قلموی نقاشی نیز می توانید بهره ببرید و طرح هایی مانند توپ روی تخم مرغ ها بکشید.
رنگ آمیزی تخم مرغ هفت سین با لاک ناخن یا روغن
با استفاده از ترکیب لاک ناخن با آب و روغن با انواع رنگ ها، رنگ آمیزی های متنوعی بر تخم مرغ هفت سین خود خواهید داشت. در این روش باید در ظرفی آب ولرم بریزید و روی سطح آن چند قطره لاک بچکانید. با انتخاب رنگ آبی برای لاک می توانید تخم مرغ ها را به شکل کهکشانی رنگ کنید. برای این کار تخم مرغ را در آب غوطه ور کنید تا از میان لکه های لاک آبی بگذرد.
لاک در آب حل نمی گردد و به همین علت به شکل نامظم روی تخم مرغ طرح باقی می گذارد. هرچه لاک روی آب بیشتر باشد، رنگ بیشتری روی تخم مرغ می نشیند. برای خروج تخم مرغ ها از آب، از دستکش بهره ببرید و سپس آن ها راروی دستمال کاغذی قرار دهید تا خشک شوند.
در رنگ آمیزی با روغن نیز روش کار شبیه رنگ آمیزی با لاک است؛ با این تفاوت که این بار باید کمی روغن را به سطح محلول رنگی اضافه کنید. روغن در آب حل نمی گردد و به این ترتیب حالت رنگ مرمری در تخم مرغ ها ایجاد می نماید. در دو روش بالا برای استفاده از تخم مرغ های سفالی، باید سطح آن ها را با رنگ ضدآب مشکی یا سفید، بپوشانید و خشک کنید. پس از این مرحله امکان رنگ آمیزی تخم مرغ ها به شکل کهکشانی یا مرمری را خواهید داشت.
تزیین تخم مرغ هفت سین با گل خشک و کاموا
تزیین تخم مرغ هفت سین با گل خشک و کاموا متفاوت از رنگ آمیزی آن ها است. در این روش می توانید خلاقیت بالایی در تزیین سطح تخم مرغ ها به کار ببرید. اگر تخم مرغ شما سفالی است، نخست آن را با رنگ سفید بپوشانید و سپس به دلخواه تزیین کنید. برای این کار می توانید موهای کاموایی روی تخم مرغ ها بچسبانید و با ماژیک چشم و ابرو بکشید. به این ترتیب تخم مرغ های عروسکی خواهید داشت. با گل خشک نیز، تاج گل بر سر عروسک های تخم مرغی بگذارید.
در تزیین تخم مرغ هفت سین، تنوع بالایی از وسایل مانند انواع پودرهای اکلیل، فوم، کاغذهای رنگی و سلفون های نقره ای و طلایی قابل استفاده هستند. اگر تمایل به استفاده از رنگ ندارید، هرکدام از این گزینه ها همراه با کمی خلاقیت در تزیین تخم مرغ، نتیجه ای زیبا در پی خواهند داشت.
نکات مهم در درست کردن تخم مرغ رنگی
با توجه به نکات زیر، تخم مرغ های رنگی با کیفیت تری در سفره های هفت سین خود خواهید داشت:
- چنانچه قصد رنگ آمیزی تخم مرغ های طبیعی را دارید، برای آب پز کردن آن ها از شعله ملایم بهره ببرید تا ترک نخورند.
- پیش از پختن تخم مرغ ها، آن ها را در آب نمک ولرم قرار دهید تا پوسته آن ها سفت گردد.
- تخم مرغ های آب پز را پیش از رنگ آمیزی در یخچال بگذارید تا خنک شوند.
- در رنگ آمیزی با رنگ طبیعی، برای پررنگ شدن تخم مرغ ها باید زمان بیشتری آن ها را در رنگ قرار دهید.
- افزودن سرکه به محلول های رنگی سبب افزایش غلظت رنگ و تثبیت آن روی تخم مرغ ها می گردد.
- برای یک دستی رنگ تخم مرغ ها، می توانید در چند مرحله آن ها را رنگ کنید.
- استفاده از دستکش به تمیزی بیشتر رنگ آمیزی ها یاری می نماید.
- برترین گزینه برای قرارگیری تخم مرغ ها در زمان خشک شدن، شانه تخم مرغ است.
- بعد از انتها رنگ آمیزی و خشک شدن تخم مرغ ها می توانید برای درخش بیشتر، آن ها را با روغن مایع چرب کنید.
در این مقاله به یکی از زیباترین نمادهای سفره هفت سین، یعنی تخم مرغ های رنگی پرداختیم و راه هایی ساده برای رنگ آمیزی آن ها به شما ارائه کردیم. شما نیز می توانید در ادامه راه های بیشتری برای رنگ آمیزی تخم مرغ هفت سین به ما و دیگر کاربران خبرنگاران بگویید.
پرسش های متداول
تخم مرغ هفت سین نماد چیست؟
تخم مرغ نشان شروع حیات و تکوین جانداران است؛ به این ترتیب با قرارگیری این ماده غذایی در سفره هفت سین عید نوروز، سال نو با آرزوی حیات و زایش خوبی ها شروع می گردد.
منبع: کجارو / amordadnews.com / سیمرغ / ensafnews.com