3 روش ساده برای جلب اعتماد با زبان بدن

به گزارش مجله سفرنامه دبی، احتمالاً شنیده باشید که می گویند افراد را به ظاهرشان قضاوت نکنید. ولی مسئله این است که خیلی اوقات افراد به وسیله ظاهرشان قضاوت می شوند و این نه تنها امری طبیعی است، بلکه در بسیاری از مواقع هم ممکن است نتیجه درستی به همراه داشته باشد. این موضوع ممکن است برای بعضی مدیران سازمان ها تبدیل به یک بحران گردد. به عنوان یک مثال، مدیر همواره باید با رفتار خود اعتماد را بین کارمندان سازمان القا کند. تمام کارمندان باید بتوانند به او اعتماد نمایند. فرقی نمی کند که خوش چهره و خوش تیپ باشد، هنگام صحبت کردن ارتباط چشمی را به خوبی برقرار کند و بسیاری از موارد، فقط کافی است که احساسات را با صورت خود منتقل نکند تا کارمندان به او اعتماد ننمایند. به عبارت دیگر، کارمندان تنها با توجه به ظاهر و چهره فرد، احساس می نمایند که او چندان قابل اعتماد نیست. در این مثال خاص، فرد باید چه هنگام صحبت کردن و یا شنیدن صحبت دیگران، احساسات خود را به وسیله صورت منتقل کند. اینکه هیچ حسی از صورت او مشاهده نگردد، طبعاً ارتباطی هم برقرار نخواهد شد. موضوع بحث ما در این مقاله ایجاد اعتماد به وسیله به کارگیری صحیح زبان بدن است. حتی اگر فرد کاملاً قابل اعتمادی باشید، ولی هنگام ارتباط با دیگران زبان بدن اشتباهی به کار بگیرید، آن ها ممکن است به شما اعتماد ننمایند و یا حتی احساس بی اعتمادی نمایند.

3 روش ساده برای جلب اعتماد با زبان بدن

با این حال، چرا بحث اعتماد این قدر مهم است؟ طبق تحقیقی که در سال 2017 در نشریه Harvard Business Review منتشر شده بود، کارمندان سازمان هایی که به رهبران و مدیران خود اعتماد دارند حدود 50 درصد کارایی بیشتر، 13 درصد روزهای مریضی و استعلاجی کمتر، 76 درصد تعهد شغلی بیشتر و 106 درصد انرژی بیشتری در محل کار داشتند؛ بنابراین، ایجاد اعتماد در یک سازمان جالب و ترجیحی نیست، بلکه لازم است!

امروزه محیط های کار بسیار تغییر نموده است. خیلی از افراد دورکاری می نمایند، بعضی گاهی اوقات حضوری به شرکت می فرایند، بعضی سالن های بزرگ به اصطلاح Open Office کار می نمایند. در چنین شرایطی، خیلی ها دنبال یک جهت میان بر برای ایجاد اعتماد در افراد هستند. آن ها روشی را می پسندند که در همان برخورد اول بتواند در مخاطب اعتماد ایجاد کند.

تنها راهی که به این دسته از افراد می توان پیشنهاد کرد، استفاده صحیح از زبان بدن است. حالات چهره شما هنگام صحبت کردن و یا شنیدن صحبت های دیگران باید بتواند احساس قابل اعتماد بودن را در منتقل کند. در ادامه چند روش برای به کارگیری صحیح حالات چهره جهت جلب اعتماد افراد معرفی خواهیم کرد.

در زمان حال متمرکز باشید

هنگامی که صحبت می کنید، به چیزی که جلوتر می خواهید بگویید فکر نکنید. فقط به موضوعی فکر کنید که در حال صحبت در خصوص آن هستید.

ممکن است بگویید خوشحالم که اینجا هستم یا اینکه خوشحالم با شما صحبت می کنم، ولی در واقعیت هیچ کدام از این حس ها را نداشته باشید و حتی در ذهنتان می گویید ای کاش اینجا نبودم، ای کاش این قدر اضطراب نداشتم، آماده این ملاقات نیستم. اگر به این احساسات حتی فکر کنید، احتیاجی به بیان کردن آن ها نیست، چرا که حالات چهره شما آن ها را منتقل خواهند کرد. در واقع، آنچه می گویید با آنچه از چهره شما نمایان است یکدست نیست و معین خواهد بود که حتی خودتان هم به این حرف ها باور ندارید.

برای انجام این کار، شما باید یاد بگیرید که فقط روی حرفی که می زنید متمرکز باشید. یادم می آید یک مجری از قهرمان مسابقات اسکی سواری که یک پرش بسیار بلند داشت پرسید وقتی در هوا بودید به چه چیزی فکر می کردید؟ قهرمان مسابقات پاسخ داد در آن لحظه فقط به کاری که انجام می دادم فکر می کردم.

بنابراین، اگر دوست دارید که افراد با صحبتتان به شما اعتماد نمایند، فقط باید به حرف خودتان فکر کنید و اصلاً کاری نداشته باشید که خودتان در خصوص حرف خودتان چه فکری می کنید!

از تمام احساسات و حالات بدن خود بهره ببرید

امکان ندارد که هنگام صحبت با دیگران فقط لب های شما تکان بخورد، فقط با ابروها بازی کنید و یا اینکه روی پیشانی خودتان متمرکز باشید. تمام این موارد فقط از عهده بازیگران سینمایی، آن هم در شرایط نور مناسب و با زاویه دوربین ایده آل اتفاق می افتد که تمام تمرکز را به حالات صورت فرد معطوف می نمایند. شما در حال بازی در یک فیلم سینمایی نیستید. شما در یک دنیای واقعی هستید و تمام حالات احساسات انسانی همراه شما هستند. امکان ندارد که فقط از بعضی حالات و احساسات را به کار بگیرید؛ بنابراین، سعی کنید از تمام احساسات و حالات بدن خود بهره ببرید.

با تمام این توصیفات، چطور باید تمام احساسات و حالات بدن خود را استفاده کنیم؟ شما باید به احساسات خود اجازه بروز داده شدن بدهید. مثال فردی که در مقدمه مقاله بیان شد و حالات چهره او مشکل داشت را خاطرتان است؟ پدر این فرد یک موتور سرطانی داشت و سال ها بود که در حالت تقریباً به اغما رفته و در زندگی نباتی بود. در تمام این مدت او باید یاد می گرفت که احساسات خود را مخفی کند. سال ها کوشش می کرد که چیزی از حالات چهره او معین نباشد تا باعث آزار اطرافیان نگردد. این شاید رویکرد مناسبی برای زندگی شخصی فرد بود، ولی راه چاره مناسبی برای ایجاد اعتماد در محیط های کاری نیست. در محیط های کاری و اجتماعی، شما باید از حالات چهره برای جلب اعتماد مخاطب بهره ببرید.

کنترل بیشتری روی صورت خود داشته باشید

صورت انسان 43 ماهیچه دارد. شبیه هر ماهیچه دیگری در بدن شما، اگر از آن ها استفاده نکنید، ضعیف شده و آن ها را از دست خواهید داد. اگر از ماهیچه های صورت استفاده نکنید، توانایی کنترل آن ها برای بروز احساسات و حالات مختلف را از دست می دهید. بنابراین، تمرین های منقبض نماینده عضلات صورت را انجام دهید و سعی کنید از تمام ماهیچه های آن بهره ببرید. سعی کنید دهان خود کاملاً باز کنید و فَک پایینی خود را از سمتی به سمت دیگر ببرید و این کار را تکرار کنید. چشم های خود را چندین مرتبه باز و بسته کنید. نیازی نیست تمام این کارها را جلوی آینه انجام دهید. چند دقیقه ای را در طول روز به این کارها اختصاص دهید. زمانی که ماهیچه های صورت شما کاملاً آماده و نرم باشند، حالات چهره شما خیلی بهتر خودشان را نشان خواهند داد. خشک و راکد بودن این ماهیچه ها باعث می گردد بعضی از احساسات به خوبی در چهره شما منعکس نشوند.

امروزه بحث های زیادی در این باره مطرح است که مردم با چه دقتی چهره ها را می خوانند و حالات آن ها را متوجه می شوند. بعضی پژوهش ها به آنالیز این 43 ماهیچه صورت انسان و آنالیز ارتباط بین حرکت آن ها با احساسات فرد پرداخته اند. یافته ها حاکی از آن است که حالات چهره را حتماً باید در محیط مورد نظر و با در نظر گرفتن فرهنگ و شاخصه های محیطی در نظر گرفت. در غیر این صورت، بسیاری از حدس ها در خصوص احساسات فرد می تواند اشتباه باشد.

با این حال، تجربه نشان می دهد که حالات چهره خنثی همواره باعث ایجاد بیشترین اعتماد می گردد. منظور از خنثی این است که خودتان باشید و سعی نکنید حالت خاصی را بروز دهید. در این شرایط، مخاطب متوجه ارتباط بین صحبت و خودتان خواهد شد و آن را حس می نماید. از همه مهم تر اینکه، آن ها باور می نمایند که شما واقعاً به حرف خودتان معتقد هستید و همین کافی است تا به شما و صحبت هایتان اعتماد نمایند.

در سرانجام، به یاد داشته باشید که اعتماد یک حس است، نه یک الگوریتم کامپیوتری. استفاده صحیح از حالات چهره و زبان بدن باعث می گردد که این احساس در افراد تشدید گردد.

منبع: Fastcompany

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 1 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 1 اردیبهشت 1401 گردآورنده: dubairo.ir شناسه مطلب: 2198

به "3 روش ساده برای جلب اعتماد با زبان بدن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "3 روش ساده برای جلب اعتماد با زبان بدن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید